پرورش بوقلمون

۱۰ بازديد ۰ نظر

 پرورش بوقلمون يكي از عرصه هاي اقتصاد مقاومتي است كه درامدزايي خوبي را به همراه دارد.

 
پرورش بوقلمون اگرچه رمز و رازهاي خاص خود را دارد اما از سود تضمين شده اي نيز برخوردار است. پرورش بوقلمون يكي از عرصه هاي اقتصاد مقاومتي است كه درامدزايي خوبي را به همراه دارد كه در حال حاضر با دريافت وام از بسيج سازندگي مي توان در اين عرصه سرمايه گذاري و درآمدزايي داشت.
 
به گزارش دهقان نيوز و به نقل از بسيج سازندگي، پرورش بوقلمون اگرچه رمز و رازهاي خاص خود را دارد اما از سود تضمين شده اي نيز برخوردار است. در اينجا تجربه هايي از يكي از پرورش دهندگان موفق بوقلمون را مي خوانيد. از تهيه جوجه بوقلمون ها تا سرمايه لازم و از قيمت دان تا قيمت نهايي محصول، در اين مصاحبه عنوان شده است.
 
اگر سرمايه اندكي داريد و دلتان مي‌خواهد كسب و كاري راه بيندازيد كه سودش تضمين شده باشد و حاضريد براي رسيدن به اين مهم شب و روز بدون خستگي كار كنيد و صبرتان هم زياد است، پرورش بوقلمون وفروش جوجه بوقلمون يك پيشنهاد وسوسه‌برانگيز است.
 
گفتگو با يك پرورش دهنده موفق بوقلمون
 
اين بار با يكي از پرورش‌دهنده‌هاي موفق اين كار صحبت كرده‌ايم تا تجربي‌تر در مورد كم و كيف كار برايمان بگويد. وحيد دليري در شهرستان زرنديه فعاليت مي‌كند و چندسالي‌ است كار با بوقلمون را شروع كرده. تجارب كار با اين پرنده را از زبان او بخوانيد.
 
جوجه بوقلمون‌ها را از كجا تهيه مي‌كنيد؟ مصرف غذاي اين پرنده چگونه است؟
 
در حال حاضر كشورهاي آلمان و فرانسه تنها توليدكنندگاني هستند كه محصولاتشان به ايران صادر مي‌شود و چند شركت در داخل كشور به‌صورت انحصاري كار واردات جوجه بوقلمون را انجام مي‌دهند. از كشور آلمان نژاد beauty nine و از كشور فرانسه نژاد beauty six وارد كشور مي‌شود كه در نژاد فرانسوي آن، بوقلمون نر، ۱۵ تا ۱۷كيلو و در نژاد آلماني، بوقلمون نر، ۱۸ تا ۲۰كيلو در يك دوره ۴ ماهه رشد مي‌كند. ولي بوقلمون ماده در هر ۲ نژاد وزنش بيشتر از ۱۲كيلو نمي‌شود.
 
البته چند وقتي است كه واردات و فروش جوجه‌ بوقلمون به كشور ممنوع شده و فقط تخم اين پرنده وارد مي‌شود كه در شمال كشور به مرحله جوجه‌كشي مي‌رسد و تنها در اختيار سالن‌هايي قرار مي‌گيرد كه مجوز پرورش بوقلمون داشته باشند. مصرف دان بوقلمون هم طي يك دوره ۱۵۰روزه، ۳۰ الي ۳۵كيلوگرم است كه به ۴ دسته تقسيم و در ۴ مرحله به بوقلمون خورانده مي‌شود. ۲۱ روز اول بوقلمون‌ها استارتر مصرف مي‌كنند كه پروتئين فوق‌العاده زيادي دارد، ۲۱روز دوم مرحله مصرف پيش‌دان است كه نسبت به استارتر از پروتئين پايين‌تري برخوردار است.
 
در مرحله سوم و چهارم به‌دليل اينكه بوقلمون پروتئين و مواد معدني لازم را دريافت كرده است و براي رشد به انرژي نياز دارد، ميان‌دان و پايان‌ دان مصرف مي‌كنند كه مخلوطي از ذرت و سوياست.
 
غذاي بوقلمون را از كجا تهيه مي‌كنيد؟
 
قيمت دان بوقلمون نسبت به مرحله‌ رشد اين پرنده متفاوت است. استارتر كيلويي ۲هزار و ۳۰۰تومان، پيش‌دان كيلويي ۲هزار و يكصدتومان، ميان‌دان كيلويي يك‌هزار و ۸۰۰ و پايان‌دان يك‌هزار و ۵۰۰تومان است كه به‌طور ميانگين هر قطعه بوقلمون در‌ماه اول ۲ كيلو،‌ ماه دوم ۴ كيلو،‌ ماه سوم ۸ كيلو و ‌ماه چهارم ۱۵كيلو دان مصرف مي‌كند. نيازهاي تغذيه‌اي اين پرنده هم بر حسب سنش متغير است؛ يعني هر چقدر سن بوقلمون بيشتر مي‌شود نياز كمتري به پروتئين و مواد معدني دارد و در عوض مواد غذايي انرژي‌زا برايشان حياتي است.
 
چه ميزان فضا احتياج است؟
 
فضايي كه براي اين كار درنظر گرفته مي‌شود به اين موضوع بستگي دارد كه بخواهيم بوقلمون‌ها را در چه مرحله‌اي به فروش برسانيم. ولي به‌طور كل هر ۴ قطعه بوقلمون بالغ به ۵/۲مترمربع فضا احتياج دارد. درحالي‌كه وقتي جوجه هستند هر ۴ جوجه را مي‌توان در فضايي به اندازه يك مترمربع نگهداري كرد؛ به‌طور مثال وقتي هزار متر سالن در اختيار داريد، در ابتداي امر وقتي هنوز بوقلمون‌ها جوجه هستند، صدمتر از سالن را توسط پلاستيك‌هايي كه مخصوص گلخانه است مي‌پوشانيم تا از اتلاف انرژي جلوگيري شود و بسته به ميزان رشد جوجه‌ها سالن را بزرگ‌تر مي‌كنيم.
 
كار با بوقلمون سخت نيست؟
 
بوقلمون يك پرنده سخت‌جان است و حساسيت‌هاي مرغ را ندارد و پرورش‌اش هم مثل پرورش مرغ، تخصصي نيست، بيماري خاصي هم تهديدش نمي‌كند تا نيازي به دريافت واكسن داشته باشد. جوجه‌هايي كه ما خريداري مي‌كنيم يك روزه هستند و تنها سختي‌اي كه اين دوران دارد مربوط به مناسب بودن دماي سالن است كه بايد بين ۳۵الي ۳۷درجه سانتي‌گراد باشد.
 
تنها واكسني هم كه دريافت مي‌كند در ۱۵روز‌گي‌ است كه معمولا بعد از دريافت اين واكسن تعداد تلفات جوجه‌ها مشخص مي‌شود. اكثر پرورش‌دهندگان آنتي‌بيوتيك را هم به بوقلمون تزريق مي‌كنند ولي ما آنتي‌بيوتيك و واكسن ۱۵‌روز‌گي را به‌صورت خوراكي به آنها مي‌رسانيم.
 
تنها چيزي كه بايد رعايت شود اين است كه از ترس و استرس به دور باشند. دشمن اصلي سلامتي‌شان هم گرد و خاك است كه باعث مي‌شود ريه‌هاي اين حيوان سفت شده و كم‌كم به بيماري برونشيت و تنگي‌نفس مبتلا شود. ما در سالن‌مان موسيقي خيلي ملايم پخش مي‌كنيم تا اين حيوانات صداي بيرون به گوش‌شان نرسد و دچار استرس نشوند. تا وقتي هم جايشان گرم و نرم باشد و استرسي به آنها وارد نشود حيوانات آرام و بي‌دردسري هستند.
 
البته خيلي از جوجه‌ها با وجود همه اين مراقبت‌ها باز هم به مرحله سوددهي نمي‌رسند، بعضي از اين جوجه‌ها نطفه ضعيفي دارند و اصلا رشد نمي‌كنند. در واقع اينطور نيست كه هر هزار قطعه‌‌اي كه خريداري مي‌كنيم سالم از‌آب‌در‌بيايد.
 
توصيه‌هاي من، تجربه هاي من درباره فروش جوجه بوقلمون 
 
بوقلمون در فصل زمستان براي تأمين انرژي و گرماي بدنش دان بيشتري نسبت به فصل‌هاي ديگر مصرف مي‌كند. جايش هم بايد حسابي گرم باشد. سوله‌اي كه من اجاره كرده بودم بزرگ بود و توانايي گرم كردن كل سالن را نداشتم. تصميم گرفتم تابستان جوجه‌ها را خريداري كنم تا هزينه‌اي بابت گرم كردن سالن پرداخت نكنم.
 
هربار كه به سالن سر مي‌زدم نظاره‌گر اين منظره بودم كه ظرف غذاي پرنده‌ها دست نخورده باقي مانده است. بعد از تحقيق متوجه شدم گرما باعث ايجاد استرس در اين پرنده مي‌شود و اشتهايش را از بين مي‌برد. به‌خاطر اين اشتباهم جوجه‌هايي كه بايد در عرض ۴ماه به وزن ايده‌آل مي‌رسيدند ۱۵۰روزه اين مسير را طي كردند و وزن‌شان روي ۱۰كيلو ثابت ماند. به همين دليل به سودي كه رويش حساب كرده بودم نرسيدم.
 
در ضمن داشتن مجوز را جدي بگيريد، سالن ما به‌علت نداشتن مجوز ۳‌ماه خالي ماند و طبيعتا من هم در اين مدت بيكار بودم. جوجه هم حتما بايد از شركت‌هاي معتبر خريداري شود؛ چون جوجه بوقلمون‌هاي شركت‌هاي نامعتبر اكثرا نطفه‌ ضعيفي دارند و زود مي‌ميرند. مديريت زيادي هم بايد به خرج بدهيد. هزار قطعه بوقلمون تقريبا طي ۴‌ماه فروخته مي‌شود، نبايد روزي برسد كه بر اثر عدم‌مديريت مناسب ببينيد سالن شما خالي شده و شما هنوز براي خريد جوجه‌هاي جديد اقدام نكرده‌ايد.
 
از كجا و باچقدر سرمايه شروع كرديد؟
 
با يك‌ميليون تومان شروع به‌كار كردم كه از اين يك‌ميليون تومان ۵۰۰هزار تومان پس‌انداز خودم بود و ۵۰۰هزارتومان از همسرم قرض گرفتم و ۱۰۰ قطعه جوجه بوقلمون خريدم و براي خريد دان پولي نداشتم. مجبور شدم براي خريد آن ۳‌ماه براي كسي كار كنم تا پول دان جور شود. اطرافيانم نه‌تنها حمايت مالي نكردند حتي وقتي خبر را شنيدند دلسردم كردند! چون من در كار قبلي‌ام كه پرورش قارچ بود شكست خورده بودم اما حالا طوري شده كه وقتي بوقلمون‌هاي بالغ را مي‌فروشم و قصد خريد جوجه‌هاي جديد را دارم، مي‌گويند كه قصد شراكت دارند.
 
در طول شبانه روز چند ساعت كار مي‌كنيد؟
 
روزهايي بوده كه من اصلا نخوابيدم؛ چون دائما بايد سالن را تميز نگه داريم و غبار روبي كنيم. از طرفي هم بايد دائما بين بوقلمون‌ها گشت زد؛ چون وقتي جوجه هستند تمايلي به راه رفتن ندارند و همين عدم‌فعاليت باعث عفونت ناف جوجه شده و موجب مرگش مي‌شود. بوقلمون بالغ هم جنگجو است و اگر كسي نباشد كه از جنگ بين ۲ بوقلمون جلوگيري كند حتما تلفاتي روي دستمان خواهد گذاشت.
 
بيشترين ميزان استراحتم طي يك روز ۳ الي ۴ساعت است. چون هدف من و نقطه اوجي كه در اين راه دوست دارم به آن دست پيدا كنم خريد يك سالن با ظرفيت ۲هزار قطعه بوقلمون است و براي رسيدن به هدفم هر سختي‌اي را تحمل مي‌كنم.
 
درآمدتان چطور است؟ از سود حاصل از اين كار راضي هستيد؟
 
سود اين كار نسبت به توليد و پرورش ساير دام و طيور بيشتر است. ما هر قطعه جوجه يك روزه را به قيمت ۱۱هزار و ۳۰۰ تا ۱۱هزار و ۵۰۰ خريداري مي‌كنيم كه طبق نرخ اتحاديه و بروشور‌هايي كه شركت‌هاي توليدكننده در اختيار ما قرار داده‌اند هر قطعه بوقلمون چيزي حدود ۷۵ الي ۸۰هزار تومان هزينه دارد تا به وزن مطلوب برسد اما من خلاقيت به خرج داده‌ام و به تركيب جديدي براي خوراكشان رسيده‌ام كه هزينه‌هايم را تقريبا نصف كرده است از طرفي بوقلمون‌ها هم استقبال خوبي از غذاي جديدشان كرده‌اند و رشدشان هم خيلي خوب بوده است.
 
داني كه براي بوقلمون‌هايم درست مي‌كنم كيلويي هزارتومان برايم آب مي‌خورد، تقريبا ۴۰هزار تومان براي هر قطعه. اين در حالي است كه هر بوقلمون را به قيمت ۱۱۰ الي ۱۲۰هزار تومان مي‌فروشم؛ اين يعني رسيدن به سود ۵۰درصدي.
 
بوقلمون‌هايتان را چطور توزيع مي‌كنيد؟ قيمت هر كيلو گوشت بوقلمون چقدر است؟
 
توزيعمان هم به‌صورت زنده است هم گوشت آن را بسته‌بندي كرده و مي‌فروشيم. كار توزيع بوقلمون‌هاي زنده به اين صورت انجام مي‌گيرد كه پرنده‌ها را در بسته‌هاي هشتادتايي و در ماشين‌هايي با تهويه‌ و دماي مناسب به‌دست مشتري‌هايمان مي‌رسانيم.البته مشتري‌هايي هم داريم كه به‌صورت حضوري به سالن مراجعه مي‌كنند. خودمان هم كشتارگاه داريم.
 
بوقلمون زنده را كيلويي ۸ هزار و ۷۰۰ و گوشت آن را در بازار به قيمت ۱۲ تا ۱۴هزار تومان به فروش مي‌رسانيم. بوقلمون تنها حيواني است كه ۲نوع گوشت دارد؛ گوشت سينه اين پرنده سفيد و گوشت رانش قرمز است و به‌طور كلي از هر بوقلمون آماده براي كشتار ۶۵درصد گوشت به‌دست مي‌آيد. شايد برايتان جالب باشد كه چرم خام حاصل از پاهاي اين پرنده نيز براي تكه‌دوزي روي انواع كيف و كفش مورداستفاده قرار مي‌گيرد.